Geschiedenis

De geschiedenis van Nieuw Noord is een mooi verhaal. In 2001 zijn we begonnen als een klein supportersinitiatief om de fanatieke voetbalsfeer terug te brengen in een stil Abe Lenstra Stadion. Nu, meer dan 20 jaar later zijn we uitgegroeid tot een grote supportersvereniging met meer dan 1200 leden, een eigen sta-vak aan het veld en een vertegenwoordiger in het stichtingsbestuur van sc Heerenveen. Hoe we dat allemaal bereikt hebben lees je hieronder.

1993

De sfeer aan de J.H. Kruisstraat

De Cross-side in het oude stadion

"Je speelt voor zo'n fantastisch publiek"

Fanatieke supporters zijn er altijd al geweest in Heerenveen. In het oude stadion aan de J.H. Kruisstraat kon het soms aardig spoken. De meeste support kwam destijds van de noordtribune onder aanvoering van Cross-side. Diverse wedstrijden, zoals bijvoorbeeld bij de historische bekerwedstrijd tegen PSV in 1993, sleepte het publiek de ploeg over het dode punt heen en hielp ze aan de overwinning.

Deze sfeer was niet alleen voor de supporters fantastisch, ook voor de spelers voelde het als een warm bad. “Als dat publiek achter je gaat staan, is het net alsof je een injectie krijgt", zei Maarten de Jong in 1993 in VI. Dit werd in hetzelfde artikel beaamd door Erik Tammer. “Ons publiek is sowieso onze twaalfde man, en soms zelfs onze dertiende man. Dat zag je tegen PSV. Op het moment dat wij de 1-1 maakten ging het publiek op zo'n manier achter ons staan, dat ik voelde: Dit kunnen we niet meer verliezen." Ook Foppe de Haan was onder de indruk. "Hoeveel zo'n thuisambiance ons nou echt scheelt is moeilijk te zeggen, dat is haast niet in punten uit te drukken. Maar het scheelt natuurlijk wel. Wij houden de jongens dat ook steeds voor: je speelt voor zo'n fantastisch publiek, voor zulke positieve mensen, Heerenveen is gewoon een fantastische club.” De meerwaarde van een fanatieke twaalfde man is nog nooit zo duidelijk aangetoond als door dat ene VI-artikel in 1993.

1994-2000

Stilte in het nieuwe stadion

Uitverkocht, maar weinig sfeer

De sfeer is verdwenen

In datzelfde 1993 zat sc Heerenveen duidelijk in de lift. De club was gepromoveerd naar de Eredivisie en ook werd voor het eerst de finale van de KNVB Beker bereikt. Het oude stadion aan de J.H. Kruisstraat werd inmiddels te klein voor de ambities van de club en daarom begon men in datzelfde jaar met het bouwen aan een nieuw stadion. Een jaar later, op 20 augustus 1994 was het zover en verhuisde de club naar het huidige Abe Lenstra Stadion. Na de opening van het nieuwe stadion leken alle vooruitzichten heel erg gunstig.
 
Voor de fanatieke supporters had de verhuizing echter minder goed uitgepakt. In het nieuwe stadion had men geen rekening gehouden met de fanatieke aanhang en daarom kwamen de meeste fanatieke supporters van de oude noordtribune verspreid door het stadion te zitten. Dit kwam de sfeer niet ten goede en de fanatieke groep van ‘oud noord’ viel hierdoor uit elkaar. Af en toe deden kleine groepjes nog een dappere poging om sfeer te maken, maar verder was het vrij stil in het stadion. De magische sfeer die er aan de J.H. Kruisstraat was geweest was verdwenen en het Abe Lenstra Stadion was, op enkele oplevingen na, muisstil te noemen.

2001

Nieuw leven in 'oud Noord'

De eerste trommel

Het ontstaan van Nieuw Noord'

Het wegvallen van de fanatieke voetbalsfeer was de fanatieke supporters een doorn in het oog. Met jaloezie werd soms naar andere clubs gekeken, waar een actieve en hoorbaar aanwezige groep supporters vaak de twaalfde man was voor hun ploeg. In plaats van het erbij te laten, besloten sommige supporters het initiatief te nemen om de sfeer weer terug te brengen in het Abe Lenstra Stadion. Daarom gingen twee fanatieke supporters in de jaren ’90 op gesprek bij Riemer van der Velde met het verzoek om de fanatieke supporters weer bij elkaar in één vak te krijgen. Riemer vond de sfeer echter wel prima en vond het niet nodig om grote groepen supporters te verhuizen omdat het stadion inmiddels bomvol zat. Na veel lobbyen kreeg men het echter wel voor elkaar om toestemming te krijgen voor een trommel in het stadion. Die werd eerst op een stoeltje achterin vak 27 op de zuidtribune geplaatst. Het begin was er.

Met alleen een trommel waren we er echter nog lang niet. Een eigen vak van waaruit de fanatieke supporters de ploeg konden aanmoedigen, dat bleef het doel. In 2001 besloot een aantal diehards dat er toch nog een poging gewaagd moest worden en ditmaal werd het nog serieuzer aangepakt. In een kroeg aan het Heideburen werd besloten een vereniging op te richten. Als blauwdruk werden de statuten van een andere supportersvereniging gebruikt en werden de handtekeningen gezet. Als naam werd ervoor gekozen om een nieuwe start van de oude noordtribune aan te duiden. De datum was 12 december 2001. Nieuw Noord was geboren!

2002-2005

Nieuw Noord zet zich op de kaart

De sfeer op zuid

Tijdelijke sfeervakken op zuid

Een nieuwe fanatieke groep in het Abe Lenstra Stadion, dat was wat. De fanatieke supporters waren nu verenigd in Nieuw Noord en konden zo hun wensen kenbaar maken bij de club. Bijzonder genoeg begon Nieuw Noord niet op noord, maar op zuid.  Zo kregen we het voor elkaar voor het eerst voor elkaar om bij een aantal beker- en Europese wedstrijden een eigen sfeervak te krijgen op zuid. Eerst in vak 24, het huidige uitvak en later in vak 26 en 27.
 
Dat bleven op dat moment nog uitzonderingen, maar de sfeer was altijd goed. Het was nieuw en tijdelijk, dus je kon er maar beter van genieten en je best doen voordat je weer ‘saai’ op je stoel op een andere plek in het stadion moest zitten, of thuis op de bank omdat je op de wachtlijst voor een seizoenskaart stond. De sfeer was dus elke keer optimaal en we hebben ons een aantal keer goed op de kaart kunnen zetten. Daardoor wilden steeds meer mensen bij Nieuw Noord horen en steeg het aantal leden explosief tot 600 in 2005.

2005

De voetbalsfeer is weer terug!

De opening van ons eerste vak, tegen Roda JC in 2005

Ons eerste eigen vak

Incidentele sfeervakken op zuid waren leuk, maar een vast eigen vak was waar het ons om te doen was. Dat het een meerwaarde zou zijn hadden we op zuid al bewezen. Niet alleen volgens de supporters, maar ook spelers lieten zich lovend uit over de ondersteuning die het vak bracht. De fanatieke supporterscultuur was zich aan het herstellen, zoveel was duidelijk!
 
Ondertussen was ook sc Heerenveen stevig doorgegroeid. Het Abe Lenstra Stadion was alweer te klein geworden en daarom werd besloten om het stadion fors uit te breiden. Als onderdeel hiervan werd het uitvak verplaatst van de noordtribune naar vak 24, op zuid. Met honderden leden hadden we inmiddels de slagkracht om met de club in gesprek te treden en daardoor konden we eindelijk bereiken dat we vanaf het seizoen 2005/2006 in het oude uitvak mochten staan. Eindelijk hadden we ons belangrijkste doel bereikt, een eigen sta-vak voor de fanatieke aanhang.
 
Op 20 augustus 2005, tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2005/2006, tegen Roda JC, werd het Nieuw Noord vak officieel in gebruik genomen. Op de dag af 11 jaar nadat het nieuwe stadion was geopend, was er eindelijk weer een voetbalsfeer terug in het Abe Lenstra Stadion!

2006

Nieuw Noord op de tweede ring

Ons vak op de tweede ring

Verhuizing naar boven

De uitbreiding van het stadion denderde ondertussen in sneltreinvaart door. Bovenop de noordtribune was inmiddels een tweede ring geplaatst. Na een jaartje in het oude uitvak gestaan te hebben verhuisde ons vak naar een nieuwe locatie. Recht achter de goal op de nieuwe tweede ring kregen we een nieuw sta-vak voor 1200 man. Groter weliswaar, maar wel ver van het veld af. Daarnaast sloeg de sfeer vaak een beetje dood tegen het dak. Niet ons ideaal, en het streven bleef dan ook om het Nieuw Noord vak naar beneden te krijgen waar het hoort.

De drie jaar na deze verhuizing waren desondanks goede jaren, zowel voor Nieuw Noord als voor sc Heerenveen. In deze tijd waren er vele sportieve hoogtepunten, volgden er een aantal mooie Europese reisjes en hadden we mooie sfeeracties in ons grotere vak. In 2009 wist sc Heerenveen de KNVB Beker te winnen en vooraf hadden we een prachtige sfeeractie waar veel werk in zat. De bomen leken tot in de hemel te groeien.

In het seizoen na die gewonnen bekerfinale leek sc Heerenveen eindelijk klaar om door te groeien tot een topclub. Leek, want na dat seizoen werd het rap minder. In het seizoen waarin we ons 10-jarige jubileum vierden eindigden we op een teleurstellende 12e plaats. Dat jubileumfeest was nog wel een mooi feestje, maar verder hadden we weinig te vieren in de jaren na de gewonnen bekerfinale.

2013

Heerenveen is (weer) van ons

De stille tocht tijdens de Feanrevolutie

De Feanrevolutie

Alsof de sportieve problemen nog niet genoeg waren, begon het in de jaren na de gewonnen bekerfinale ook in de bestuurskamers van sc Heerenveen te onweren. Tijdens deze periode was er ontevredenheid onder verschillende sponsoren, supportersclubs, medewerkers en een aantal vrijwilligers van de club. Alles wat Heerenveen groot had gemaakt dreigde af te brokkelen en er was een sfeer van onderling wantrouwen ontstaan.

In de zomer van 2013 kwam dat allemaal tot uitbarsting. Door alles wat er gebeurd was zagen Nieuw Noord en Feanfan zich genoodzaakt om het vertrouwen in de toenmalige directie en RVC van sc Heerenveen op te zeggen. Samen met verschillende andere partijen zochten we de samenwerking op en gingen we gezamenlijk streven voor hetzelfde doel: onze club terug! Door verstandig te werk te gaan en gezamenlijk op te trekken met alle andere partijen werd er succes bereikt. Er kwam verandering zonder dat er enige vorm van geweld plaatsvond. Uit clubliefde hebben de supporters de club gered.

Na deze reddingsactie werd de club hervormd en is er in het stichtingsbestuur ruimte gekomen voor een afgevaardigde van Nieuw Noord. Daardoor kwam er zekerheid dat de belangen van de fanatieke supporters op het hoogste bestuursniveau van de club behartigd kunnen worden.

2016

Nieuw Noord aan het veld

Ons nieuwe vak aan het veld!

Een stavak op de eerste ring

Doordat we een vertegenwoordiger in het stichtingsbestuur hadden gekregen, konden we beter voor onze belangen opkomen. Het krijgen van een sta-vak aan het veld bleef een van de dingen waar we voor streden. Sinds 2006 hadden we weliswaar een sta-vak achter de goal, maar wel op de tweede ring. Dit wilden we graag naar beneden hebben en doordat we inmiddels aan de bestuurstafel zaten kregen we de kans om dat op de agenda te krijgen.
 
In 2014 presenteerden we daarom samen met Feanfan een voorstel daartoe aan de club en in december 2015 was het eindelijk zover! Samen met Feanfan kregen we het voor elkaar dat het stavak vanaf het volgende seizoen naar onderen toe werd uitgebreid.
 
Eindelijk behaalden we ons doel om aan het veld te staan, waar we thuishoren! Op 12 augustus 2016 was het zover en stonden we tegen FC Utrecht eindelijk in ons eigen vak aan het veld. Deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel, maar de eerste overwinning in ons nieuwe vak liet niet lang op zich wachten. Later die maand wonnen we van PEC Zwolle en dit vierden we door nog heel lang na de wedstrijd in ons vak de overwinning te blijven vieren. Pas nadat de stadionlichten uit waren gegaan gingen we naar huis!